21-11-2016

Slimme inkoop zorgt voor harde resultaten in het mkb

De Nederlandse Vereniging voor Inkoopmanagement (NEVI) en MKB-Nederland willen mkb-ondernemers helpen beter en vooral slimmer zaken met elkaar te doen door hun inkoopprocessen te verbeteren. Zo kunnen zij innovaties aanjagen, gezamenlijk verspillingen tegengaan en zorgen voor een concurrerende ‘supply chain’ met harde resultaten. Ter gelegenheid van het 60-jarig bestaan schenkt NEVI de leden van MKB-Nederland ‘Eerste Hulp bij Inkopen’. Vanavond reikt NEVI-voorzitter Ton Trommelen in Rotterdam het eerste exemplaar uit van een gezamenlijk boekje aan de voorzitter van MKB-Nederland Michaël van Straalen.

“De levensader van je bedrijf.” Zo typeert een van de geïnterviewde ondernemers in het boek ‘Eerste hulp bij Inkopen’ het belang van inkoop. Organisaties concentreren zich scherp op hun kernactiviteiten en kopen dus meer en meer in. En dat levert directe winst op. Dat kan in geld zijn door scherpe prijsafspraken te maken, maar met slimme inkoop  is zoveel meer te te behalen: een verkorte time to market van nieuwe producten bijvoorbeeld, het minimaliseren van toeleveringsrisico’s of door bij productontwikkeling en verduurzaming nauw samen te werken met de juiste toeleveranciers.

Maar hoe organiseer je dat als ondernemer, inkoop die professioneel is en waarde creëert voor je bedrijf? De praktijk is weerbarstig en professioneel inkopen is gemakkelijker gezegd dan gedaan. Bij veel mkb-bedrijven is inkoop nog geen verankerd onderdeel van de organisatie, maar iets wat ‘er bij wordt gedaan’ door de ondernemer zelf. Of het is ondergebracht bij de financiële administratie. Of wellicht is er helemaal geen beleid en houdt iedereen zich met een stukje inkoop bezig.

Dat is precies de aanleiding voor het verschijnen van het interactieve boek Eerste Hulp bij Inkopen. De Nederlandse Vereniging voor Inkoopmanagement (NEVI) en MKB-Nederland hebben de handen ineengeslagen en het allereerste inkoophandboek voor het mkb geschreven. Vijf inhoudelijk deskundige auteurs vertalen hun kennis en ervaring naar nuttige instrumenten, tips en ideeën. Vijf ondernemers vertellen welke plek inkoop inneemt in hun bedrijf.

Het boek is vanaf dinsdag 22 november kosteloos te downloaden in MijnMKB.nl of via de inkoopdesk die NEVI heeft ingericht bij MKB Servicedesk (www.mkbservicedesk.nl/dossierinkopen), het online platform van MKB-Nederland. Eerste Hulp bij Inkopen past in de reeks Eerste Hulp bij-boeken over ondernemersthema’s die MKB-Nederland de afgelopen jaren met diverse partners heeft ontwikkeld. Eerder verschenen bijvoorbeeld Eerste Hulp bij Online Ondernemen, Aanbesteden, Internationaal Ondernemen of Innovatie.

Bron MKB Nederland